CARI DALAM BLOG INI

Loading...

Thursday, June 25, 2009

IJTIMA MALAYSIA 2009 (rahba81.blogspot.com)

Ijtimak Malaysia 2009 (Karkuzari)

Assalamualaikum..
Laporan terkini Ijtimak 2009.
Bertarikh 30/05/09 dan 31/05/09 telah berlangsung satu Jhor kecil yg di hadiri lebih kurang 3500 orang khusus untuk memberi taklimat kepada semua jemaah yg terlibat untuk khidmat pd hari Ijtimak 2009 nanti..Jemaah yg hadir dari seluruh Malaysia ini termasuk warga Indon,Myanmar,Pakistan,Bangladesh,India dll yg menetap di Malaysia ini telah di berikan kerja khidmat masing2..

Beberapa jemaah telah di bentuk antaranya Jemaah Estekbal,Qitar Wali Jamaat,Ta'am,Security,Parking,Tandas,Iklan,Maintainance Elec,Journawala,Hidangan dan byk lg jemaah kecil bagi melancarkan perjalanan Ijtimak 2009 yg hanya berlangsung sejak 28 tahun yg lalu(masa tu aku ingat umur aku baru setahun kot)..Lps ni belum tentu aku hidup untuk berjumpa Ijtimak yg akan dtg..

Tashkil :
Untuk pengetahuan tuan2 medan Ijtimak sgt2 memerlukan org khidmat tak kira samada tuan pernah keluar khuruj bersama jemaah dakwah/tabligh atau tidak..Tuan2 yg mulia niat dan berazam la untuk jd asbab agar org lain dpt keluar di jln Allah..Antaranya melalui kerja khidmat ini..Seluruh pahala org keluar jln Allah juga org khidmat akan peroleh..Melalui amalan khidmat ini la buku amalan catatan kita akan terus terbuka hingga ke hari Qiamat..Itu baru khidmat..Belum door to door lagi..Ameenn Insyallah..

Karkuzari Jemaah Khidmat Taam/Tashkil :
Untuk pengetahuan tuan2 Khidmat Taam Umum memerlukan manpower seramai 1500 org untuk menjayakan Ijtimak ini..Buat masa ini ketika Jhor pada 30/05/09 dan 31/05/09 jumlah org khidmat taam umum cuma ada sekitar 130 org sahaja..tuan2 yg sedia untuk khidmat taam boleh la terus dtg ke khemah khidmat taam dan beri nama kpd org tanggungjwb di pintu masuk utama khemah khidmat taam..

Tuan2 yg mulia berikut pecahan kerja dlm khidmat taam ini nanti :

Tugas masak nasi perlu kpd 360 org tukang masak
Tugas masak lauk perlu kpd 300 0rg tukang masak
Tugas parut kelapa perlu kpd 120 orang
Tugas penghidang makanan 120 orang
Tugas penyediaan minuman 160 orang

Seandainya tuan2 mampu membawa lebih ramai org maka boleh di gunakan untuk tujuan standby atau kerja boleh di laksanakan dlm sistem syif..

Peringatan!!! : Tuan2 yg sudah sedia ataupun baru bg azam utk tugas khidmat taam (nasi,lauk,air dll mengenai makanan) adalah di nasihat kan pergi kemana mana hospital kerajaan atau klinik swasta dan dptkan suntikan utk pengendalian makanan iaitu TY2 Injection .Kos suntikan hospital/klinik kerajaan adalah sekitar RM 20.Kos bg klinik swasta sekitar RM 35 ke RM 100 shj.Sila simpan resit suntikan tersebut dan apabila di minta oleh Amir Khidmat Taam Ijtimak maka boleh la serah resit tersebut..Suntikan tersebut akan kekal selama tiga tahun..

Medan Ijtimak juga memerlukan lebih ramai org khidmat tuan2 yg mulia..Untuk sesiapa yg sedia boleh terus ke Medan Ijtimak untuk kerja2 naik khemah,khidmat tandas dan byk lagi kerja2 yg perlu di siapkan sehingga hari Ijtimak tuan2 yg mulia..

Sekali lagi di peringatkan Objektif Ijtimak diadakan adalah bukan untuk suka2 berkumpul akan tetapi usaha dan fikir di buat agar banyak lagi jemaah 4 bulan/40 hari dapat di keluarkan di jln Allah sebelum sebaik-baiknya atau selepas Ijtimak utk di hantar ke hujung2 dunia agar maksud agama ini tercapai..Ini lah sebahagian usaha untuk menyukakan Allah dan Rasul dan menarik rahmat Allah..

Galeri Ijtimak 2009..

Suasana Medan Ijtimak 2009 beberapa hari sebelum Jhor yg diadakan untuk orang khidmat..













WUDHU 1 ( LOCAL )








TAPAK TANDAS



TAPAK KHITTA FOREIGN 1





Maka kerja2 penyediaan memasak nasi pun bermula.Ni time beras baru naik dan perlu di kacau utk mengelakkan kerak.1 periuk ni boleh di muatkan 25 kg beras,1 kg utk 10 org,25 kg cukup utk 250 org.Time ni lebih kurang 14 periuk sekali jln utk hidangan 3500 orang!



KHIDMAT TAAM SEDANG BERTUNGKUS-LUMUS MEMASAK...













































SUASANA MALAM DI KHITTA 3 KHUSUS UTK KWS KUALA LUMPUR





JEMAAH BARU SAMPAI BEREHAT















JEMAAH MULA MEMENUHI KHEMAH PENGHIDANG MAKANAN




















Sebelum subuh lg persiapan utk sarapan telah bermula.Ni time nak tunggu nasi kering.Ni tgh masak nasi lemak la ni.Sebahagian jemaah sedang solat Subuh dan sebahagian lg sedang menjaga masakan.


























Ni suasana Sabtu mlm 30/05/09 selepas bayan maghrib..Time ni lebih kurang 3000 org dah mula membanjiri khitta.

















KOLAM TAKUNGAN AIR UNTUK WUDHU











MEDAN IJTIMA 1














Kerja2 mendirikan khemah kecil di tepi kolam takungan air.















KOLAM TAKUNGAN AIR












KHEMAH KHIDMAT TAAM YG MNEMPATKAN BRG KEPERLUAN KERING SEBELUM DITUTUP














MEDAN IJTIMA















MEDAN IJTIMA














Khitta jemaah local sebelum Jhor khidmat pd 30-31/05/09













KERJA2 MENYIAPKAN KHITTA












PEMANDANGAN DLM KHITTA


































MEDAN IJTIMA










MEDAN IJTIMA















KHITTA DALAM PEMBINAAN











Medan Ijtimak masih kekurangan manpower.Tuan2 yg sedia boleh la terus dtg ke medan Ijtimak.

















Di belakang khemah khidmat taam terletaknya khemah khidmat medan Ijtimak.










Khemah Khidmat Taam ( Masak Nasi ) sebelum di tutup dari pandangan umum.Bukan ape nak jaga kebersihan














TEMPAT WUDHU LOCAL





1 comment:

JAZAKALLAH KERANA SUDI ZIARAH DAN BAGI KOMEN, INSYALLAH KALAU ADA KELAPANGAN SAYA AKAN BALAS KOMEN TUAN-TUAN.SILA TINGGALKAN E-MAIL / WEBSITE, INSYALLAH.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails