CARI DALAM BLOG INI

Wednesday, November 4, 2009

KARKUZARI PADANG : 3 HARI SEBELUM GEMPA


KARKUZARI (LAPORAN) 1

Padang Yang Aku Kenali (hambalialostari.blogspot.com)
Bila melihat bencana gerak gempa di Padang, ia mengingatkan aku saat-saat aku keluar 40 hari di sana tahun lepas. Tiga route di sekitar Kota Padang, baki adalah di Padang Panjang, Bukit Tinggi, Paya Kumboh dan juga Batu Sangkar. Semasa berada di Kota Padang, banyak juga mereka-mereka yang kami khususi.

Ada orang khawas dan ada juga ulama-ulama. Namun begitu usaha agama di Padang agak perlahan berbanding dengan Medan, Pekan Baru dan juga Jambi. Kesemua tempat ini telah pernah aku keluar di sana. Pekan Baru pada tahun 1985, Medan pada tahun 1997 dan Jambi 2006. Jadi dapat sedikit aku bezakan bentuk usaha agama di sana.Di Padang usaha agama agak perlahan antara sebabnya adalah kerana pengaruh Salafi (Muhammadiah : pada peringkat awal) agak menebal.

Ada beberapa orang karkun yang tinggalkan usaha dengan sebab pengaruh Salafi ini. Rata-rata masjid ada pengaruh Salafi yang sememangnya anti dengan Gulongan Mazhab. Ini makin ketara di kalangan pelajar universiti. Penentangan atas usaha Jemaah Tabligh agak kuat kerana fatwa Salafi bahawa Jemaah Tabligh ini adalah sesat. Banyak masjid usaha jemaah Tabligh tidak dibenarkan. Di samping itu ada juga gerakan yang lain seperti Gerakan Mujahidin, Ikhwan dan juga gerakan yang bersifat tempatan seperti Ikatan Masjid serta gerakan lain yang biasanya dipelopori oleh Parti Politik tempatan. Hasilnya usaha agak perlahan berbanding dengan negeri-negeri jirannya.

Antara perkara unik yang aku dapati adalah pemeliharaan anjing di rumah orang-orang Islam seperti memelihara kucing di sini. Malah ada ulama yang aku khususi pun memelihara anjing. Masjid lebih ramai wanita yang hadir daripada lelaki. Malah ada masjid yang pengerusinya (Ketua masjid) adalah perempuan. Ini berlaku kerana pengaruh adat perpatih yang begitu menebal. Lelaki lebih suka berada di warung makan berbanding di masjid. Bila usaha agama begitu lembab maka natijahnya amalan agama makin pudar.

Satu pulau yang berdekatan hampir 80% penduduk Islam di sana telah murtad. Ada jemaah dari Kota Padang di hantar tetapi tidak cukup kuat berusaha di sana. Di kalangan karkun, alhamdulillah ada yang bersungguh-sungguh berusaha malah telah makin bertambah yang keluar 4 bulan namun usaha maqaminya agak perlahan. Malah ada yang telah keluar 4 bulan namun tiada taklim di rumah serta amal-amal yang lain.Selain itu batasan aurat tidak dijaga dengan sempurna. Hanya yang benar-benar memelihara aurad adalah ahlia karkun yang lain hanya biasa sahaja dan ramai yang mendedahkan auradnya. Malah ada sesetengah masjid yang ada tempat mandiannya mereka mandi bogel tanpa sebarang rasa malu. Ini berlaku di hadapan mata kami sendiri. Hairannya tidak ada sebarang teguran dibuat.


Aku dijemput berkhutbah, sekali khutbah Aidul Adha dan sekali khutbah Jumaat. Di tempat lain juga ada jemputan namun aku tolak dengan baik bila dilihat pengaruh Jemaah Tabligh di tempat berkenaan agak lemah. Bayan markaz 3kali, sekali di markaz Kota Padang dan dua kali di Markaz Padang Panjang. Isi khutbah dan bayan, aku tekankan kepentingan usaha agama di kalangan semua peringkat gulongan. Malah jemputan khusus untuk ceramah kepada kaum ibu pun aku tekankan kepentingan usaha agama. Bila melihat keadaan demikian, 40 hari tidak mencukupi malah jemaah demi jemaah perlu dihantar ke sana.

Sebenarnya Padang adalah tempat lahir berbagai ulama besar di Indonesia, Imam Bonjol, Kiyai H.Sulaiman Rasyid dan Prof.Dr. Hamka adalah berasal dari sini. Hari ini Padang telah musnah dengan gerak gempa. Ratapan, tangisan dan kesedihan oleh penduduknya hasil kesan dari bencana berkenaan. Semuga Allah swt mengembalikan Padang seperti peringkat awalnya dan ianya memerlukan usaha dan doa kita semua. Insyaallah.

KARKUZARI 2

KARKUZARI PADANG SUMATERA BARAT : 3 HARI SEBELUM GEMPA..

Semasa Mesyuarat Bulanan Malaysia (MBM) yg lepas, seorang ulama daripada Indonesia telah keluar di Malaysia untuk menghabiskan baki 15 harinya keluar di jalan allah untuk khuruj selama 4Bulan. Katanya, selepas gempa beliau telah pergi ke Padang untuk melihat2 keadaan di sana selepas tragedy gempa selama 20 hari. Beliau mengatakan lebih kurang ada 200 jemaah telah bergerak di sana dan telah dibina beberapa ‘Pos’ atau markas2 kecil untuk menerima dn menghntar jemaa2 yg tiba utk buat kerja2 dakwah. Setiba di sana kampong telah tiada dan 3bukit jg tiada,semuanya rata. Kampong tersebut sudah berada berkaki-kaki di bawah tapak kaki mereka…. Beliau membuat karkuzari ini sambil menitiskan air mata...

KARKUZARI BELIAU SEMASA MBM:

Katanya : Karkuzari ini bukanlah utk menceritakn kburukan tp spy kt dpt ambil fikir risau ttg keadaan ummat dan bt usaha agama sungguh2….
Beliau memberitahu bahawa, amalan org di sana sejak sekian lama masjid dikosongkan dan wanita2 pergi solat berjemaah di masjid berada di saf yg pertama dan lelaki berada di kedai2, gerai2. apabila jemaah datang dan bagi penjelalasan bhw wanita afdhol solat di belakang dan ada tabir, namun mereka mengatakan “ kami ngak biasa pak..” bermakna sudah lama amalan itu dilakukan. Hobi mereka (lelaki) pula membeli dan memelihara anjing yg mahal2 tujuannya utk digunakan pertandingan menangkap babi paling handal sekadar suka2.

Tiga hari sebelum gempa ada rombongan jemaah (tabligh) datang ke kampong tersebut. Malangnya jemaah dihalau, dan bukan setakat dihalau malah diarak keliling kampong dengan menggunakan anjing2 peliharaan mereka sambil tertawa. Tiga hari selepas dihalau Allah turunkan gempa yg menenggelamkan penduduk kampong dan kampong mereka sekli….asbab gempa, 3 kampung terbabit tenggelam ke dasar dan 3 bukit yg mengelilingi kampung2 tersebut roboh dan menimpa serta menimbus kampung2 tersebut sekaligus…subhanallah…

Beliau mengatakan Allah tidak kejam…dahulu, sebelum Allah binasakan sesuatu tempat Allah akan hantar Rasul/Nabi untuk bagi peringatan. Hari ini Nabi sudah tiada, tetapi Allah telah hantar rombongan2 jemaah, pendakwah2, mubaligh2, karkun2,org2 dakwah untuk bagi peringatan. Dan jika setelah diberi peringatan mereka ingkar barulah Allah turunkan azab. Banyak kisah dalam quran kaum2 yg ingkar terhadap peringatan2 drpd utusan2 yg dihantar, semuanya dibinasakan. Tragedi yg menimpa Kaum Tsamud, Kaum Nabi Nuh, Kaum Aad patut dijadikan iktibar.

Ada lebih kurang 1000 masjid yg binasa. Anehnya, masjid yg tidak pernah terima jemaah,tiada azan dan solat berjemaah 5 waktu, menghalau jemaah semuanya roboh tetapi masjid yg pernah menerima jemaah tidak roboh Cuma mengalami sedikit keretakan sahaja sedangkan jarak antara masjid tidaklah jauh…Perihal yg sama dengan Karkuzari Jemaah Malaysia yg bergerak di Kashmir (cari dlm blog ni :Karkuzari Jemaah Di Kashmir)


P/S : Jemaah akan dihatar ke sana secepat mungkin. Dan sekarang ini ada tasykil dari setiap Markaz Negeri di seluroh Malaysia.

4 comments:

 1. allhamdulillah saudara ku dari sabah...sy razif ibrahimi dr sarawak meminta agar saudara kekalkan usaha..termasuklah ahli keluarga kita yang hampir dgn kita..dan sy mengharapkan agar saudara terus memelihara portal ini...dan tidak menghentikan karkuzari ini hatta saudara mati sekalipun kerana sy dapati portal ini berguna untuk semua...teruskan usaha ini sahabat ku...semoga berjumpa di dalam usaha ini hatta di pdg mahsyar skalipun di syurga..amin

  ReplyDelete
 2. masyaALLAH tuan....terharu ana....inilah usaha yg haq.... sama2 doa ALLAH amkan hidayah ke sluruh alam... Amin....

  ReplyDelete
 3. semua azam 4 bulan setiap tahun.. insyaAllah

  ReplyDelete
 4. semoga musibah yg menimpa saudara kita di padang Allah jadikan asbab pengguguran dosa-dosa buat mereka

  ReplyDelete

JAZAKALLAH KERANA SUDI ZIARAH DAN BAGI KOMEN, INSYALLAH KALAU ADA KELAPANGAN SAYA AKAN BALAS KOMEN TUAN-TUAN.SILA TINGGALKAN E-MAIL / WEBSITE, INSYALLAH.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails