CARI DALAM BLOG INI

Wednesday, May 19, 2010

Karkuzari di India - Satu Keluarga Hindu Memeluk Agama Islam (http://karkuzaridakwahiman.blogspot.com)


السلام عليكم , Bismillah ar-Rahman ar-Rahim..

Karkuzari (laporan) ini disampaikan dalam bayan maghrib di Masjid Kebon Jeruk, Jakarta oleh jemaah Palestin yang khuruj di sana pada 13hb Mei 2010. Saudara Galih Urban menulis karkuzari ini di FB & gambar pula dirakam oleh saudara Lukman Hakim semasa jemaah sedang bayan masturat di tempat mereka (Jakarta).

Pembayan menceritakan bagaimana satu keluarga Hindu telah memeluk agama Islam di India. Kisah ini bermula apabila satu rombongan jemaah Arab yang sedang khuruj di India buat pertama kalinya ke sana. Oleh hal yang demikian, jemaah ini tidak tahu dimana masjid yang menjadi pusat/hub usaha dakwah dan tabligh di tempat itu.Di depan masjid tersebut, ada seorang Hindu yang boleh dikatakan setiap harinya akan berada di situ.

Jemaah ini telah bertanyakan berkenaan arah dan tempat masjid yang hendak mereka tujui kepada orang Hindu ini. Maka dia pun menunjukkan arah & tempat masjid tersebut kepada jemaah. Beberapa hari kemudian, berlakulah ketetapan daripada Allah سبحانه وتعالى, orang Hindu ini telah meninggal dunia.

Sepertimana yang kita ketahui, adat resam bagi upacara kematian orang Hindu ialah membakar jasad mayat. Namun satu keanehan telah berlaku kepada jasad orang Hindu ini. Keseluruhan tubuhnya telah hancur terbakar kecuali tangannya yang digunakan untuk menunjuk arah kepada jemaah itu, tidak sekali-kali terbakar. Walau pun dicuba beberapa kali membakarnya, tangannya tetap juga tidak boleh terbakar. Masih tetap dalam keadaan utuh.

Akhirnya, berita perkhabaran mayat Hindu ini telah sampai ke Masjid Banglawali, Nizamuddin, masjid utama dakwah dan tabligh seluruh dunia. Kejadian ini juga telah dimesyuarahkan oleh para masyaikh/ alim ulama. Setelah beberapa lama, keluarga Hindu bagi si mati ini mendengar dan menghadapi kematian saudara mereka, akhirnya sekeluarga Hindu ini telah memeluk agama Islam dengan kehendak Allah سبحانه وتعالى .

Diantara isi bayan jemaah ini juga adalah dia mengatakan bahawa segala permasalahan yang dihadapi oleh umat Islam hanya boleh diselesaikan dengan perantaraan dakwah menyeru manusia kembali kepada Allah سبحانه وتعالى .

Sebelum berangkat ke Jakarta, jemaah Palestine ini juga telah khuruj 10 hari di Terengganu. Saudara Mohd Faris yang nusrah jemaah ini sempat merakam gambar dan bayan jemaah. Bayan diterjemah oleh Ustaz Yusri Kedah. Pautan..

No comments:

Post a Comment

JAZAKALLAH KERANA SUDI ZIARAH DAN BAGI KOMEN, INSYALLAH KALAU ADA KELAPANGAN SAYA AKAN BALAS KOMEN TUAN-TUAN.SILA TINGGALKAN E-MAIL / WEBSITE, INSYALLAH.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails