CARI DALAM BLOG INI

Friday, October 7, 2011

PETIKAN BAYAN USTAZ LUTFI

” ILMU yang kita pelajari harus dibawa dalam medan dakwah. Jika tidak, belum tentu ilmu yang kita pelajari akan menghindarkan kita dari kemusyrikan...jangankan kita, seorang nabi saja,Nabi Musa a.s. Belajar ilmu dengan Allah..belajar ilmu Tauhid, mata pelajaran yang paling tinggi..belajar di tempat yang suci (gunung Tursina). Yang belajar Seorang NABI, yang mengajar ALLAH, mata peljaaran TAUHID ’innani Annallah,Laa illa ha illa anna..” dan belajar di tempat yang suci.

Tapi adakah dengan belajar dpat menjamin kemusyrikan akan keluar dari hati? Maka ujian pertama adakah TAUHID telah tertanam atau belum Allah tanya’” Apa di tangan kamu wahai Musa?”. Lalu dijawab ”Ini tongkat saya”..Bukan dijawab ”ini tongkat”..Terkesan dengan manafaat dari tongkat lalu dijawab ” saya gunakan untuk memukul dedaunan untuk dimakan oleh kambing saya, saya guna untuk mengembala kambing,saya guna untuk bersandar...DAN BANNYAKK MANAFAAT LAIN LAGI YA ALLAH...”. Lupa peljaran yang diajar bahawasanya ALLAH yg bagi MENAFAAT bukannya tongkat.

Ujian Kedua, disuruh lempar tongkat yg diyakini banyak manafaat tadi, ternyata berubah menjadi ULAR yg besar Lalu Musa lari tanpa menoleh ke belakang..LUPA pelajaran TAUHID bahawa yg beri MUDARAT pun ALLAH bukannya ULAr..Lalu diperintahkan Allah untuk menangkap ular tadi dan ternyata berubah kembali mejadi tongkat....

Bagaimana untuk mematangkan ilmu (tauhid) yang dipelajari tadi untuk dapat IMAN/YAKIN yang sempurna, campakkan IMAN dalam medan dakwah. ”pergilah kepada firaun sesungguhnya dia telah melampaui batas”...namun masih ada ketakutan di hati Musa a.s lalu dia pun berdoa ”robbish rohli soderi waya sirrli amri wahlul uqdatan min li sani yafqahu na qauli...”dan dia berangkat. Sebelum berangkat teringat juga keadaan Isterinya di bawah gunung sana..seperti para daie’ sekarang ,’MAU MAKAN APA MEREKA KALAU BERANGKAT 4BULAN??” ,Lalu diperintah Allah untuk ketuk satu batu, terbelah ada batu di dalam,ketuk lagi ada betu,ketuk lagi ada batu,ketuk lagi kemudian ada seekor binatang kecil dimulutnya ada daun segar..siapa yang memsukkan daun yang segar di dalam 3 lapisan batu?..ALLAH...”JANGAN RISAU WAHAI MUSA, JANGANKAN ENGKAU BINATANG DALAM 3 LAPISAN BATU PUN ALLAH TIDAK LUPA APATAH LAGI ENGKAU SEORANG DAIE’, ADAKAH ALLAH AKAN MELUPAKAN ISTERIMU?.

Apabila berangkat firaun ketakutan dan mengarahkan tukang2 sihirnya dengan tali dan tongkat, apabila dilontar bertukar menjadi ular2 yang banyak. Kini Musa berhadapan dengan 160ribu ekor ular..tapi aneh..kalau dulu imannya belum diletakkan dalam medan dakwah, lari daripada satu ekor ular, kini tidak lari lagi walaupun berhadapan dengan 160ribu ekor ular..!!

Kaum Bani Israil, belajar ILMU tauhid dengan Musa a.s selama 40 tahun, bukannya 1tahun atau 4 tahun. Mereka belajar dari seorang Nabi,bukannya ustaz atau kiyai, belajar ilmu tapi tidak letakkan dalam medan dakwah. Apabila lari bersama Musa dan di depan laut di belakang tentera mereka takut,”HABISLAH KITA WAHAI MUSA..!!!” . Lalu Musa yang IMANNYA telah diletakkan dalam medan dakwah dia bukannya kata,”JANGAN RISAU BERSAMAKU ADALAH TONGKATKU!!”.. TIDAK..tapi dikatakannya ,”ALLAH BERSAMA-SAMA DENGAN AKU..” dia telah berjaya untuk menafikan TONGKAT yang ada bersamanya dan keyakinannya berubah daripada yakin dengan tongkat yang bagi menafaat dan mudarat bertukar kepada HANYA ALLAH YANG BOLEH BAGI MENAFAAT DAN MUDARAT...

Wallahu a’lam..


(download dan dengar bayan lebih lanjut, insyallah..)
LINK BAYAN

3 comments:

  1. TUAN...MANA LINK BAYAN??

    ReplyDelete
  2. sayan da add link bayan. lihat ruangan sebelah kiri "muat turun fail/audio" insyAllah untuk koleksi bayan-bayan

    ReplyDelete

JAZAKALLAH KERANA SUDI ZIARAH DAN BAGI KOMEN, INSYALLAH KALAU ADA KELAPANGAN SAYA AKAN BALAS KOMEN TUAN-TUAN.SILA TINGGALKAN E-MAIL / WEBSITE, INSYALLAH.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails