CARI DALAM BLOG INI

Friday, July 25, 2014

Nilai sebuah pengorbanan

pengorbanan yg dibuat terhadap sesuatu perkara menyebabkan kita menghargai perkara tersebut...contoh...tengok je Hari Raya nanti semua orang akan BERAYA sakan..sebab kita sudah BUAT PENGORBANAN menahan lapar dan dahaga,menahan nafsu selama sebulan,apa lagi yg bertarawih malam 20 raja at qiam lama2 SAMPAI lenguh kaki..

Maka, hasil daripada pengorbanan yg macam tu kita begitu menghargai SYAWAL..walaupun sebenarnya SYAWAL cuma sehari je tapi kita sambut SEBULAN beraya sakan....cuba tengok RAYA HAJI pulak macam mana?macam besa je,walaupun RAYA HAJI disambut sebenarnya selama 3 hari bertakbir...RAYA PUASA takbir sehari je...sebab tiada PENGORBANAN yg dibuat sebelum menjelang RAYA HAJI,melainkan org yg pegi HAJI tu sendiri yg merasakan betapa berharganya RAYA HAJI..yg tak pegi HAJI,macam biasa je...

Begitulah dengan PENGORBANAN yg dibuat utk dapatkan IMAN...mujahadah,susah payah tinggalkan rumah,tinggalkan keluarga (sekejap je),tidur di lantai,cuci kain sendiri,masak sendiri..kena marah org...kena ejek...semasa kuar dakwah..


Dan orang yang BUAT PENGORBANAN atas agama sahaja yg tahu betapa bernilainya IMAN dan AMAL setelah melalui proses MUJAHADAH...wallahu Alam..

No comments:

Post a Comment

JAZAKALLAH KERANA SUDI ZIARAH DAN BAGI KOMEN, INSYALLAH KALAU ADA KELAPANGAN SAYA AKAN BALAS KOMEN TUAN-TUAN.SILA TINGGALKAN E-MAIL / WEBSITE, INSYALLAH.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails