CARI DALAM BLOG INI

Loading...

Sunday, May 17, 2009

SOAL JAWAB ISLAM - NON MUSLIM

SOAL JAWAB NON-MUSLIM DENGAN MUSLIM
(sumber : http://masjidpekankeningau.blogspot.com/ )

1.Nama Nabi Isa as disebut 25 kali dalam Al-Quran,tetapi berapa kali nama Nabi Muhammad disebut dalam Quran?

Nama Nabi Muhammad SAW hanya disebut 5 kali sahaja dalam Quran. Manakala nam Nabi Isa as disebut 25 kali.Mengapa? kerana Al-Quran diwahyukan pada Nabi Muhammad saw,sebab itu nama Nabi Muhammad saw jarang disebut. Al-Quran diturunkan bukan semata-mata untuk memaparkan kisah hidup Nabi Muhammad saw tapi adalah sebagai panduan perjalanan hidup umat Islam.

2. Nama Nabi Isa as disebut lebih banyak daripada Nama Nabi Muhammad saw dalam Al-Quran, tentu Nabi Isa lebih hebatkan?

Soalan sebaliknya,dalam Bible, nama Syaitan lebih banyak dari nama Nabi Isa, jadi siapa lagi hebat? Sebenarnya Allah tidak bezakan tentang kehebatan nabi dan rasulNya. Walau bagaimanapun, Allah Maha Mengetahuinya.


3. Dalam Islam percaya yang Nabi Isa as diangkat ke langit, sedangkan Nabi Muhammad saw wafat. Jadi Nabi Isa as dibawa ke langit, tentu sahaja Nabi Isa itu Tuhan kan ?

Dalam banyak-banyak kaum, hanya kaum Nasrani sahaja yang telah salah anggap tentang Nabi Isa yang diutuskan kepadanya sebagai Tuhan (Nabi Isa ). Sedangkan dalam bible juga yang ada menyatakan bahawa Jesus (Nabi Isa) berkata “siapa yang taat kepada allah akan masuk syurga, siapa yang menggangap Jesus sebagai Tuhan akan masuk neraka “.

4. Dalam Islam, Nabi Muhammad saw adalah Nabi terakhir. Api di akhir zaman nanti Nabi Isa akan turun. Kenapa tidak dikatakan Nabi Isa as yang terakhir ?

Nabi Muhammad saw adalah Nabi terakhir berdasarkan tahun kelahirannya. Perumpamaan : Jika anak bongsu meninggal dunia, sedangkan anak sulong masih hidup, hakikatnya yang tidak akan berubah, anak sulong tetap anak sulong.

5. Nabi Isa as disembahsebagai anak Tuhan kerana dianggap mulia sebab lahir tanpa bapa.

Kita jawab seperti ini,antara ibudan anak, mana lagi mulia? Tentu ibu kan? Jadi kenapa tidak sembah Mariam jer? Kan mariam ibu, tentu ibu lagi mulia. Nabi Adam juga lahir tanpa bapa, malah tanpa ibu juga merupakan manusia pertama, kenapa tidak sembah Adam sahaja?Jawapan lengkap ada dalam Surah Ali-Imran, ayat 59.

6. Jika baca tafsir, Allah berfirman sekejap guna ‘Aku’,sekejap guna ‘Kami. Kenapa ?‘Kami’ kan lambing ‘Tuhan + Mariam + Anak Tuhan ( Isa )’ ?

Al-Quran diturunkan dalam Bahasa Arab. ‘Aku’ kata Jamaknya ‘Kami’ yang melambangkan tentang Allah dan KeagunganNya’. Tengok sahaja Queen Elizebeth ketika bertitah, beliau guna ‘We’ bukan ‘I’.



7. Orang Sikh Punjabi bertanya, kenapa Islam perlu potong rambut? Bukankah rambut itu anegerah Tuhan yang perlu disimpan?

Kita jawab dengan soalan ini, kuku juga anugerah tuhan, kenapa orang Sikh potong kuku?

8. Sami Buddha vegetarian bertanya, kenapa Islam suruh bunuh binatang untuk dimakan? Kan zalim kerana bunuh hidupan bernyawa?

Sains telah buktikan,sayur dan pokok turut ada nyawa. Malah, apabila kita basuh tangan pun, ada banyak nyawa kuman yang kita bunuh. Itu tak kejam? Bila kita bunuh (sembelih sebenarnya) 1 ekor lembu, sebenarnya kita telah selamatkan banyak nyawa manusia.

9. Sami Buddha menjawab “Bunuh sayur doasa kecil sebab sayur kurang deria, bunuh binatang dosa besar “

Kita jawab seperti ini, habis tu kita berdosa kecil je la kalau bunuh orang pekak,buta dan bisu sebab dia takda deria?

10. Sami Buddha menjawab balik “Jika bunuh sayur, sayur akan tumbuh balik”.

Kita jawab lagi “habis tu, makanlah ekor cicak sebab ekor cicak akan tumbuh semula selepas putus”.

11. Sami Buddha berkata lagi “makan binatang akan dapat banyak penyakit”

Kita jawab “Penyakit dating kerana kita makan banyak,bukan kerana makan binatang.Allah suruh makan secara sederhana. Lagipun, Allah bagi gigi taring dan gigi kacip untuk manusia makan binatang dan sayuran. Tembakau dan dadah pun dari tumbuhan juga kan? Lagi besar penyakitnya. Lembu ragut rumput hari-hari pun boleh jadi lembu gila. Sebenarnya,tak kisah pun kalau tak nak makan daging,tapi janganlah cakap haram apa yang telah Allah halalkan untuk kita.

12. Kan Babi itu ciptaan Allah,Kenapa Islam tak makan Babi?

Sebab bukan semua ciptaan Allah adalah untuk dimakan. Takkan Kayu Balak / Anjing / Kucing / Batu / Tanah pun nak makan ( Tambahan ).

13. Islam cakap Hindu sembah Berhala tetapi Islam hari-hari sembah Ka’abah.

Islam bukan sembah Ka’abah,tapi ka’abah itu adalah kiblat untuk satukan umat. Dalam Islam dah sebut, siapa sembah Ka’abah akan masuk neraka kerana Islam sembah Allah. Ka’abah Cuma kiblat.Perlu tahu bezakan . Bukti, orang yang sembah berhala tidak akan pijak berhala,tapi orang islam pijak ka’abah untuk melaungkan azan. Orang Hindu tak pijak gambar berhala tapi orang Islam hari-hari pijak gambar ka’abah ( sejadah ). Jika gambar ka’abah diletak di KLCC,orang islam tetap solat menghadap ka’abah di Mekah kerana itu kiblat kita untuk sembah Allah.Bukan sembah Ka’abah.

14. Kenapa perlu ikut nabi Muhammad saw kerana nabi dan rasul sebelum baginda kan betul-betul juga?

Nabi sebelum Nabi Muhammad saw diutus untuk kaum dan zaman tertentu sahaja. Sedangkan Nabi Muhammad saw diutus untuk semua kaum dan sepanjang zaman.
Soalan-soalan yang dinyatakan di atas, sebenarnya memang ditanya oleh orang bukan islam secara spontan pada orang islam.Mereka bertanya bukannya nak tahu,tapi kerana hendak membuatkan orang islam yang ilmu hanya ala kadar berasa was-was dengan islam dan akhirnya orang islam akan berasa was-was dengan agama yang dianutinya. Jadi jawapan yang disampaikan pun tak perlu panjang2 cukup sekadar ringkas dan padat.

Saya berpendapat, perlu umat islam untuk buat usaha atas iman. Banyak ilmu tapi iman lemah pun mudah untuk akidah terpesong. Sebab tu dakwah kena dibuat dan usaha untuk perbaiki iman perlu dibuat 24 jam setiap hari. Khutbah Jumaat selalu bagitau “JANGANLAH KAMU MATI MELAINKAN DALAM ISLAM”. Macam mana kita nak mati dalam keadaan Islam (beriman) kalau iman tidak disusahakan?

No comments:

Post a Comment

JAZAKALLAH KERANA SUDI ZIARAH DAN BAGI KOMEN, INSYALLAH KALAU ADA KELAPANGAN SAYA AKAN BALAS KOMEN TUAN-TUAN.SILA TINGGALKAN E-MAIL / WEBSITE, INSYALLAH.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails