CARI DALAM BLOG INI

Monday, June 29, 2009

DAKWAH

KENAPA KENA DAKWAH?

Firman Allah SWT,bermaksud ;
“Dan hendaklah ada di antara kamu satu golongan yang mengajak (manusia) kepada kebaktian dan menyuruh mereka berbuat kebaikan, dan melarang mereka dari kemungkaran, dan mereka itu ialah orang-orang yang mendapat kejayaan.”
(ali-imran : 104)

SAYA PUN BELUM BAIK,PERANGAI BURUK, KENAPA NAK KENA DAKWAH ?

Abu Hurairah r.a berkata Nabi SAW bersabda :
“Anjurkanlah kebaikan itu meskipun kamu belum dapat mengerjakannya dan cegahlah segala yang mungkar meskipun kamu belum menghentikannya.”

SIAPA YANG KENA BUAT DAKWAH ? SAYA BUKAN ORANG ALIM/USTAZ ?

“ Kamu adalah umat terbaik yang dilahirkan untuk manusia, kamu menyuruh berbuat kebaikan dan kamu melarang dari kejahatan, dan kamu beriman kepada Allah.”
( ali-imran : 110 )

“ siapakah yang lebih baik perkataanya daripada orang yang menyeru (manusia) kepada (agama) Allah dan mengerjakan amal yang soleh dan berkata; sesungguhnya aku termasuk orang-orang yang menyerah diri. (al-fussilat : 33 )

TAK NAKLAH…SAYA TIADA MASA SIBUK DENGAN PEKERJAAN DAN SEBAGAINYA…. I BUSY LAAA…DARIPADA DAKWAH BAIK SAYA KERJA CARI DUIT BANYAK-BANYAK, JABATAN AGAMA DAN USTAZ-USTAZ KAN ADA,BIARLAH DIORANG BUAT DAKWAH...

Katalah (wahai Muhammad):”jika bapa-bapa kamu,dan anak-anak kamu,dan saudara-saudara kamu,dan isteri-isteri(atau suami-suami)kamu,dan kaum keluarga kamu,dan harta benda yang kamu usahakan,dan perniagaan yang kamu bimbang akan merosot,dan rumah-rumah tempat tinggal yang kamu sukai,-(jika semuanya ini)menjadi perkara-perkara yang lebih kamu cintai daripada Allah dan Rasulnya dan (daripada)berjihad untuk agamanya,MAKA TUNGGULAH sehingga Allah mendatangkan keputusanNya (azab seksaNya) kerana Allah tidak akan memberi petunjuk kepada orang-orang yang fasik (derhaka) ( aT-tAUBAH : 24 ).


Cuba tuan-tuan tanya orang2 alim/ustaz2, kenapa Allah SWT turunkan Surah At-Taubah tanpa BISMILLAH? Malah kalau dibaca BISMILLAH juga sampai jadi MAKRUH hukumnya (kata ustaz apabila ditanya)....


APAKAH LAGI ALASAN ANDA….?

No comments:

Post a Comment

JAZAKALLAH KERANA SUDI ZIARAH DAN BAGI KOMEN, INSYALLAH KALAU ADA KELAPANGAN SAYA AKAN BALAS KOMEN TUAN-TUAN.SILA TINGGALKAN E-MAIL / WEBSITE, INSYALLAH.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails