CARI DALAM BLOG INI

Monday, July 20, 2009

Final Karkuzari (Laporan) Jemaah Khuruj Sempena Ijtimak 2009Patutkah manusia menyangka bahawa mereka akan dibiarkan dengan hanya berkata: “kami beriman”, sedang mereka tidak diuji? [Al-Ankabut 29: 2]

Assalamualaikum..Final Karkuzari (laporan) jemaah yang keluar sebelum dan selepas Ijtimak Malaysia 2009
Alhamdulillah, syukur pada Allah, ijtimak kita telah berlangsung dengan baik. Semoga segala penat lelah kita diterima Allah.Secara keseluruhan, karkuzari dari jitimak lebih kurang macam ni(kalau salah, tolong betulkan aku);

Kehadiran berdaftar 80,000 orang tempatan & 7,200 orang dari negara luar.(aku rasa orang yang datang tak berdaftar 30% – 50% lagi)

Jemaah keluar selepas ijtimak;

Ulama keluar 1 tahun – 4 jmh4 bulan negara jauh – 6 jmh4 bulan negara jiran – 1 jmh4 bulan jln kaki – 1 jmh4 bulan IPB – 27 jmh4 bulan dlm negeri – 7 jmh2 bulan n jauh – 1 jmh2 bulan jln kaki – 4 jmh2 bulan dlm negeri – 6 jmh40 hari negara jiran – 15 jmh40 hari dlm negeri – 157 jmhJumlah keluar selepas ijtimak - 229 jmhJemaah keluar sebelum ijtimak – 953 jmhJemaah luar negara – 93 jmh (40 negara)

Elders2 kita begitu gembira dengan ijtimak kita ni. Gembiranya mereka, mudah2an sebagai tanda gembiranya Allah kepada kita.Maulana Saad ada menghubungi syura Malaysia dan menyampaikan salamnya pada kita. Dia menyatakan kegembiraannya dan tak pernah rasa gembira macam ni sebelumnya. Semasa bayan Maghrib, beliau rasa dadanya telah dibuka dengan luas dan dapat ilham yang begitu baik dari Allah.

Maulana Zubir melalui prof. Abr Rahman juga mengucapkan salam pada kita.Hj Abd Wahab apabila ditanya apa perasaan beliau selepas ijtimak? Beliau tanya berapa jemaah yang keluar sebelum & selepas ijtimak? Selepas diberitahu jumlah jemaah yang keluar, beliau kata “buhud acha..”

-Penerimaan VIP (raja, PM, TPM, MB dsb) begitu baik sekali & harap ijtimak seperti ni dapat dibuat lagi.-Pejabat agama, polis, bomba dan petugas2 lain mengucapkan tahniah untuk ijtimak. Ijtimak dapat dibuat dengan aman dan teratur.-3 orang telah disyaki H1N1 tetapi didapati negatif dan dibenarkan keluar dari hospital.Jemaah2 luar negara juga dapat dilayan dengan baik. Makan minum meraka dapat diatur sesempurna mungkin.

Usaha selepas ijtimak

Usaha ijtimak terbahagi kepada 3 iaitu sebelum, semasa dan selepas ijtimak.

-Usaha selepas ijtimak sangat penting kerana hujan rahmat telah turun semasa ijtimak. Seperti tanah yang baru ditimpa hujan, sangat subur dan perlu diusahakan segera sebelum tanah menjadi keras.Di mana2 pun kita pergi, orang akan memperkatakan tentang ijtimak. Sekurang2nya di dalam hati setiap orang Islam akan wujud rasa kepentingan usaha dakwah ini. Kalau kita ambik peluang untuk usaha ke atas mereka, maka satu revolusi akan berlaku di dalam umat ini.Jadi sekarang bukanlah masanya untuk kita berehat!

-Usaha yang perlu dibuat selepas ijtimak;Orang yang beri azam untuk keluar selepas ijtimak tetapi tak dapat keluar, perlu usuli mereka.Jumpa setiap orang, dalam setiap rumah, dalam setiap kampung. Sediakan mereka untuk keluar secara tunai.

Hidupkan masjid 24 jam dengan amalan masjid Nabi. Juga hidupkan amalan2 di dalam setiap rumah orang Islam.Nusrah setiap jemaah yang datang. Gilir2kan orang untuk bersama jemaah supaya ahli jemaah gembira yang juga akan menggembirakan Allah.Bangun malam untuk tahajud dan doa hidayat.

Mengenai kes H1N1 dari beribu jemaah foreign yang hadir hanya 3 kes yang di kenal pasti.Selepas melalui ujian saringan ianya di dapati negatif..Syukur Alhamdulillah kerana Allah s.w.t. telah memudahkan hamba2Nya yang niatnya semata-mata mencari rahmat dan keredhaan Allah..

sumber
http://www.gotabligh.com

Wallahualam..

No comments:

Post a Comment

JAZAKALLAH KERANA SUDI ZIARAH DAN BAGI KOMEN, INSYALLAH KALAU ADA KELAPANGAN SAYA AKAN BALAS KOMEN TUAN-TUAN.SILA TINGGALKAN E-MAIL / WEBSITE, INSYALLAH.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails