CARI DALAM BLOG INI

Monday, August 17, 2009

H1N1 ????


H1N1 ???

Selesema babi atau H1N1 semakin menular di Negara kita malah seluruh dunia. Wabak yang merbahaya ini semakin menjadi kebimbangan kita sejak akhir2 ini. Sehingga kerana takutkan dengan wabak ini, manusia termasuk yg lelaki, perempuan, muslim dan non-muslim semuanya memakai alat penutup mulut. Polis, guru, golongan atasan, bawahan, jururawat, tokei kedai, hatta penyapu jalan pun menggunakannya. Apa tidaknya, boleh membawa maut, dengan izin Allah.

Sebaik sahaja dipaparkan di dada akhbar bahawa wabak ini sudah menyelinap dalam Negara kita, ramai org gelisah, takut, gementar, dek terjangkit wabak tersebut. Anak2 dipakaikan dengan alat penutup mulut, org ramai dilarang berada di tempat2 sesak, kalau bersin tutup mulut dan bermacam lagi saranan drpd pihak2 berwajib untuk mengelakkan drpd terkena wabak tersebut.


Cuba renungkan, betapa takutnya kita terhadap makhluk selain Allah. Sedangkan makhluk tidak boleh bagi menafaat dan mudarat tanpa izin Allah. Bagaimana pula ketakutan kita terhadap Allah azza wajalla? Allah perintahka kita untuk solat, sejauh mana kita takutkan Allah jika tinggalkan solat? Allah perintahkan kita menutup aurat, sejauh mana takutnya kita terhadap Allah dalam hal2 berkaitan dengan aurat? Sejauh mana ketakutan kita pada Allah dalam melaksanakan segala hukum2 Allah? Adakah ketakutan kita terhadap Allah sama atau lebih berbanding ketakutan kita pada H1N1?

Inilah masalah iman umat hari ini. Iman dalam keadaan sakit. Kita mengakui kewujudan Allah, tapi kita letakkan benda2 / asbab2 sebagai perantaraan kita dengan Allah. Sakit akan sembuh kalau makan ubat. Perut akan kenyang kalau makan nasi. Hidup akan senang kalau ada harta, pangkat dan wang ringgit. Hari ini, manusia percaya Allah ada tapi yakin pada Allah tiada. Percaya dan yakin adalah dua benda yang berbeza. Misalnya, kita percaya pada seorang pemanah handal yg boleh memanah dengan tepat buah epal yg diletakkan atas kepala dengan matanya tertutup. Namun, bagaimana pula jika buah epal tadi diletakkan atas kepala kita dan pemanah tadi cuba untuk memanahnya. Jika kita ada keyakinan pada pemanah tadi nescaya kita takkan ragu2 dengannya. Tapi jika kita percaya sahaja dengan kebolehannya, tapi tidak yakin pada pemanah tadi, nescaya kita tidak akan berani meletakkan epal atas kepala kita.

Orang kafir Quraisy percaya Allah ada, tapi keyakinan mereka diletakkan pada 360 berhala yg diletakkan keliling kaabah untuk selesaikan masalah2 mereka. Berhala2 tadi dijadikan perantaraan untuk sampaikan hajat mereka pada Allah. Bahay syirik bukan setakat menyembah patung2 berhala, tapi yakin pada wang ringgit, yakin pada harta, yakin pada pangkat, yakin pada ubat, yakin pada kerjaan dan pemerintahan, dan yakin pada asbab2 juga merupakan syirik kerana ada yakin selain Allah. Malah lebih bahaya lagi kerana ianya sangat halus. Sedangkan dalam solat hari2 kita baca “hanya engkau kami sembah dan hanya engkau kami meminta pertolongan” dalam surah Fatihah. Ulama bagitahu, bukanlah hari ini kita hendak menolak/tinggalkan asbab. Ulama kata, orang yg tinggalkan asbab kufur, orang yg yakin dengan asbab syirik. Kalau sakit kena usahakan asbab untuk sembuh iaitu dengan ubat, tapi pada masa yg sama jangan yakin dengan asbab/ubat. Kalau kita kata “ tak perlu makan ubat, ALLAH yg bagi sembuh”, ini kufur. Kalau kita kata” bagusnya ubat ni buat saya sembuh”, ini syirik.

Sebab itu, iman kena diusahakan. Kita keluar di jalan Allah adalah semata-mata untuk usahakan iman dalam diri kita dan ajak orang lain untuk usahakan iman mereka bersama. Usahakan untuk masukkan kebesaran Allah dalam hati dan keluarkan kebesaran Makhluk dalam hati. Nabi bagitahu dengan sahabat2 “ perbaharuilah iman kamu”. Siapa sahabat berbanding kita? Bagaimana Tahap iman sahabat berbanding kita? Pun begitu nabi perintah sahabat untuk perbaharui iman mereka. Allah sendiri bagitahu dalam quran” wahai orang2 beriman, berimanlah kamu”. Hari ini kita tahu nilai wang ringgit, dan ketahuilah usaha atas wang ringgit lagi penting ( kerja dan sebagainya), kita tahu iman itu penting, namun ketahuilah, USAHA ATAS IMAN juta-juta kali lebih penting.

Wallahu a’lam

No comments:

Post a Comment

JAZAKALLAH KERANA SUDI ZIARAH DAN BAGI KOMEN, INSYALLAH KALAU ADA KELAPANGAN SAYA AKAN BALAS KOMEN TUAN-TUAN.SILA TINGGALKAN E-MAIL / WEBSITE, INSYALLAH.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails