CARI DALAM BLOG INI

Monday, August 31, 2009

MARHABAN YA RAMADHAN

MARHABAN YA RAMADHANSegala puji selayaknya hanya bagi Allah swt, Tuhan Semesta alam. Alhamdulillah, bertemu juga dengan bulan Ramadhan tahun ni. Tahun depan tak tau lagi, sempat ke tak….walau apapun, bersama kita memohon supaya dipertemukan lagi Ramadhan akan datang, insyallah…..

Dah lama tak jenguk2 dlm blog ni. Al maklum sibuk dgn berbagai urusan. Masa bulan ramadhan lagi, kadang2 urus jemaah yg nak keluar lebih2 lagi student, kadang2 urus kerenah anak dan ikram ahlia baru bersalin. Yang sedihnya 5 amal betul2 menurun. Terasa betul tahap penurunan iman secara mendadak bulan ni…astaghfirullah…ni nak kena keluar lagi dan lagi ni utk perbaiki iman amal…doa karo…

Dalam entri ni, tergerak hati nak celoteh sikit tentang bulan yg penuh keberkatan ini. Bulan dimana Rahmat Allah mencurah2 seperti hujan. Apa taknya, dalam bulan nil ah orang yg dah lupa jalan ke masjid dah jumpa jalan kembali ke masjid, orang yg ‘alergik’ dengan masjid, alhamdulillah dah boleh pijak lantai masjid, orang yang lupa letak tudungnya dimana, dah jumpa kembali tudungnya, orang yang kerap melanggan ‘newspaper’ dah tukar baca quran….dan macam2 lagi anjakan paradigma yg kita lihat time bulan puasa ni.. namun, persoalannya, berapa lama ianya boleh bertahan. Dengan penuh sangka baik, mudah-mudahan ianya berterusan sehingga saat terakhir.

Inilah ulama bagitahu ‘IMAN SUASANA’…iman kita mudah terpengaruh dan terkesan dengan suasana sekeliling. Kita boleh lihat, masa di luar ramadhan macam mana keadaan masjid, dan di waktu bulan ramadhan, bagaimana pula keadaan masjid dan surau kita, diluar ramadhan macam mana ibadat kita berbanding dengan ibadat kita dalam bulan ramadhan..yang ditakuti, bulan ramadhan yang sepatutnya ibadat dah bertukar menjadi adat. Oleh kerana itu, iman kena diusahakan setiap hari, tak kira ramadhan atau tak, iman perlu diusahakan. Allah bukannya wujud masa bulan ramadhan saja…Allah wujud sejak alam ini diciptakan, malah sebelum itu lagi dan tetap akan wujud selamanya…sebab itu iman perlu pada semua orang dalam keadaan macam mana pun. Usaha untuk mengekalkan iman dalam hati setiap muslim adalah fardhu ain ulama bagitahu. Amat bahaya jika iman terkeluar dalam diri seseorang walaupun sesaat. Jadi dakwah dibuat untuk kekalkan dan tingkatkan iman dlm hati. Allah bagitahu lebih kurang “wahai org yg beriman, berimanlah kamu..” dan nabi bagitahu lebih kurang “perbaharuilah iman kamu..”. ulama bagitahu, org yg beriman (org islam) diperintahkan oleh Allah utk beriman lagi. Janganlah kita berpuas hati dgn tahap iman kita sekarang, “cukuplah saya dah islam, saya dah solat, saya dah haji, saya dah puasa, saya dah zakat..”, kerana nabi bagitahu, iman umat akhir zaman nipis seperti kulit bawang. Kita ambil masa yg sedikit untuk berzikir ‘laa illaha illallah’ tapi sepanjang hari keyakinan kita adalah selain daripadaNya.

Oleh itu, marilah kita sama2 berazam untuk jadikan ramdhan ni yg terbaik, dan yg akan datang lebih baik lagi, terutamanya diri ini yg serba kekurangan…insyallah..


Wallahu a’lam bissawab…

No comments:

Post a Comment

JAZAKALLAH KERANA SUDI ZIARAH DAN BAGI KOMEN, INSYALLAH KALAU ADA KELAPANGAN SAYA AKAN BALAS KOMEN TUAN-TUAN.SILA TINGGALKAN E-MAIL / WEBSITE, INSYALLAH.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails