CARI DALAM BLOG INI

Monday, October 12, 2009

KARKUZARI JEMAAH KELUAR 4 BULAN NEGARA JAUH, ALBANIA DAN PERANCIS

KARKUZARI JEMAAH KELUAR 4 BULAN NEGARA JAUH, ALBANIA DAN PERANCIS

Ana dpt karkuzari ni drpd salah seorang ahli jemaah tersebut sekadar utk dikongsi bersama, insyallah…

Salah seorang drpd ahli jemaah tersebut, Ustaz Abdullah, membuat karkuzari/laporan semasa keluar di Albania dan Perancis. Beliau mengatakan dahulu, Albania 93% pendudknya beragama Islam. Malah Albania suatu ketika dahulu pernah menjadi pusat ilmu dan ulama2 dan tokoh2 ilmuan agama telah lahir dari bumi Albania. Malangnya, asbab dakwah tidak dibuat, kerana para ilmuan sibuk dengan ilmu dan menulis kitab2 mereka, akhirnya fahaman Komunis telah menular masuk ke dalam Negara tersebut.


Orang yg membawa fahaman2 Komunis tersebut bukannya orang lain, tetapi merupakan anak-anak kepada ulama2 disana. Mereka menghantar anak2 mereka ke Russia untuk belajar ilmu tentang kedoktoran dan sebagainya selama beberapa tahun, akhirnya terdedah dengan fahaman komunisme yg tidak percaya kewujudan Tuhan. Akhirnya, hari pertama mereka tiba di Albania, beribu-ribu org ulama dan tokoh2 agama telah dipancung dan beribu masjid telah dimusnahkan. Hingga tinggal 2 Masjid yg masih wujud kesan2 kebakaran, dan sebahagian bangunan ada yg runtuh. Pada masa itu, sesiapa yang cakap agama, baca Al-Quran dan hal2 yg berkaitan dengan agama, keluarga mereka akan dibunuh dan rumah mereka akan dirobohkan; Apa lagi hendak mendirikan Solat….

Akhirnya, wujud generasi yg tidak kenal APA ITU ISLAM….mereka tak sedar pun yg mereka beragama ISLAM..sehingga Jemaah pertama yg sampai di sana menyebabkan org2 Albania merasa pelik dengan Pakaian Jubah, Serban, dan merasa pelik apabila Jemaah mula menunaikan Solat. “ Macam kami pernah Nampak nenek moyang kami berpakaian seperti kamu dan “Menari” ( Solat ) seperti kamu..” Kata mereka kehairanan…Masyallah…Org Solat pun diorang cakap ‘menari’….

Semasa di Perancis, usaha di sana sangat maju dari Negara kita… Allahu Akbar..lebih2 lagi Usaha Jemaah Masturat…tahun 2008 sahaja, asbab usaha masturat yg begitu maju, 200 ribu wanita2 perancis masuk Islam..!!! Bukan setakat masuk Islam je, bukan setakat pakai tudung…terus ‘one-set’ dengan purdah/niqab dan hijab sekali…Kesannya sehingga Presiden Perancis mengatakan “ MEMAKAI HIJAB BUKANLAH BUDAYA NEGARA KITA (PERANCIS)”….

Penterjemah pihak Jemaah Malaysia adalah dari org Perancis yg baru 2 tahun masuk Islam..beliau bukan terjemah Bahasa Perancis ke Bahasa Inggeris, tapi terjemah Bahasa Arab ke Bahasa Inggeris..Di Perancis Bahasa yg biasa digunapakai adalah Bahasa Arab dan Bahasa Perancis…


selepas bayan dan tasykil, beliau berbual dengan ahli jemaah (ustaz Abdullah),katanya “ TUAN BARU BERAPA LAMA MASUK ISLAM??? “ aduh…walaupun ana tiada kat situ, namun bila ustaz Abdullah bagitahu pertanyaan Sahabat yg baru 2 tahun masuk islam tu, panas juga telinga, bukan marah, MALU…” Dari lahir lagi Islam…”jawab Ustaz Abdullah ringkas menahan malu katanya…Sahabat tadi terkejut sebab dari kecil islam tp tak tau Bahasa Arab..” TUAN TAK NAK TAHU KE APA YANG ALLAH NAK SAMPAIKAN PADA KITA DALAM AL-QURAN?” Aduih….menusuk kata-katanya…

Ustaz Abdullah bagitahu, di Perancis ada Mahalah (Masjid) yang diberi tanggungjawab ke atas Negara Albania dan Macedonia..!! Mahala tanggungjawab atas Negara tuan-tuan..bukan tanggungjawab atas Masjid lain, daerah atau Kampung…hmmm...begitulah sedikit-sebanyak karkuzarinya….


Inilah natijahnya apabila dakwah dan amar ma’ruf nahi mungkar tidak lagi dianggap penting dan sekadar tugas ulama/ustaz dan Jabatan2 Agama sahaja. Tidak mustahil apa yg berlaku dengan Albania akan berlaku dengan Negara kita…

Sebab itu dakwah penting dan usaha untuk mantapkan iman,kekalkan iman dan bina iman melalui dakwah adalah fardhu ‘ain untuk umat Islam ulama bagitahu. Allah boleh pilih siapa saja untuk buat dakwah, dan kalau kita tak buat dakwah pun, kehebatan Allah takkan menurun walau seinci, Kalau kita Bantu agama Allah pun, kehebatan Allah takkan menurun…sebab Allah Maha Tinggi dan Maha Hebat…wallahu a’lam

1 comment:

  1. Salam.

    Bagus betul karkuzari yg tuan tulis dlm blog ni. Kalau ada, tulis lagi ye!. Saya asal dari sabah gak, tawau, tapi skrg menetap di tg karang, selangor. First time keluar dulu 20hari di beaufort. Kenangan paling indah dalam seumur hidup. Keluar dgn pelajar madrasah keningau. Rindu sgt dgn diorg tapi dah lost contact, sejak 2004.

    ReplyDelete

JAZAKALLAH KERANA SUDI ZIARAH DAN BAGI KOMEN, INSYALLAH KALAU ADA KELAPANGAN SAYA AKAN BALAS KOMEN TUAN-TUAN.SILA TINGGALKAN E-MAIL / WEBSITE, INSYALLAH.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails