CARI DALAM BLOG INI

Loading...

Wednesday, November 18, 2009

Alahai..taklim mingguan.(umi-alisurahsirahsarirah.blogspot.com)

Semalam taklim mingguan kami, guess how many came?Hmmphh...only 4 including tuanrumah.Another one came after the program has finished, orang baru, takpe lah...dia tak tau the exact time.

Beginilah taklim mingguan kami, bkn kami punya je, tmpat2 lain di melaka ni pun lbh kurang sama je...WHY? Tak tau ke ada taklim?Wey, takkanlah tak tau?Itulah satu2nya hari kita dapat berjumpa, bermuzakarah, bertanya kabar, berkarkuzari dll wpun itu bkn tujuan utama taklim mingguan...

Org lelaki ada 2stgh jam, ada gasyt, ada khususi,usuli,mesyuarat, dot, dot, dot, and above all, ada malam markas!Depa dpt jumpa dan bertukar-tukar laporan, fikir, dll.Kita punya satu hari je dalam seminggu!!!Taknak rebut peluang ke? Heran juga kalau suami saya pergi pasar malam, katanya selalu jumpa karkun bawa isteri beli2 apa2lah... Boleh pulak ek? Kalau kenduri rumah karkun, atau open house Raya, yg baru lepas ni, ramai yg hadir...

Satu ketika waktu kematian seorang karkunah, perghh ramainya datang macam baru keluar dari lubang2...ramai rupanya masturat kita...bagus, tunaikan haq saudara Islam, ziarah kematiannya...Tapi haq usaha agama, haq diri kita yg akan dijemput malaikat maut bila2 masa je, kita tak pikir ke?

Abang malas nak bawa...hujung2 minggu ni,sedap tidur katanya...jawapan biasa kita dgr.>Alaa kak, kejutkanle...hantar kejap bknnya lama 1 stgh jam je.Ptg nanti tidurlah...

Tak dan nak dtglah, sibuk masak tghari, anak suami nak makan...another jawapan.>Masaklah awal sikit, atau masak cincai je laa, goreng2 je...

Hujung2 minggu ni byk kain baju nak basuh, ye laa kita kerja, weekdays tak sempat basuh cadar, selimut dll...>Ai, bknke anakdara jepun(mesin basuh) ada?Sumbat je la, pastu tinggalkan...balik nanti dah siap je tumggu nak sidai je....

Ada kenduri kat kampung, nnti mak kecik ati!>Takkan kenduri tiap2 minggu..Ikram, ikram juga jgn sampai karam...Pegilah lewat sikit kenduri tu, pastu ikram basuh pinggan..habis citer!

Itulah alasan2 biasa yg buat kita tak attend taklim mingguan kita wpun hanya 1 hari setiap minggu tapi kita terlepas dari mendapat rahmat taklim mingguan kita...Ada banyak kelebihan yg dah selalu kita dgr masa slot Fadhilat Majlis.

Ada lagi satu fadhilat yg mungkin tak ramai yg tahu...Masa di India, kami ada buat muzakarah kepentingan taklim mingguan.Fadhilat yg satu ni buatkan saya rasa tak lengkap kalau tak pergi taklim mingguan...Taklim mingguan ni umpama kepala keretapi, yg ada enjin lah.Taklim harian umpama gerabak2 keretapi. Kalu taklim harian kita sempurna, kita buat betul2, xtra masa, anak2 duduk semuanya dgr, tutup aurat sempurna dll...macam gerabak keretapi yg dihiasi cantik, ada langsir, bersih, kemas, tak busuk, nyaman je ada air freshener...selesa dll.

Tapi!!!Kalau tak pergi taklim mingguan, yg merupakan kepala keretapi yg ada enjin, maka gerabak yg cantik tadi wpun macam2 ada dan sempurna, dia tak bergerak, statik je!!! Alahai keretapi tak bergerak ni tau kat mana?Haa, dalam muzium tu...Nak pegi KL naik keretapi yg dalam muzium tu boleh sampai ke???Haa...fikir2lah wahai karkunah2...bkn kata nak bawa org baru, hok diri sendiri pun tak terbawak, guana nih?

Saya bukan nak pancung orang, pedang pun tumpul nak potong sayur pun tak boleh...Tapi kita sama2 renung diri kita sendiri, jgn toleh sana sini, juling pulak nanti!!!Wassalam.

No comments:

Post a Comment

JAZAKALLAH KERANA SUDI ZIARAH DAN BAGI KOMEN, INSYALLAH KALAU ADA KELAPANGAN SAYA AKAN BALAS KOMEN TUAN-TUAN.SILA TINGGALKAN E-MAIL / WEBSITE, INSYALLAH.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails